Ce este echitatea?

Echitatea, concept deja consacrat în circuitul de dezbateri, ține de asigurarea echității și presupune crearea unui mediu confortabil și sigur pentru participanți, în vederea desfășurării dezbaterilor academice. “Equity” este un termen utilizat la nivel internațional pentru a desemna crearea unui climat de respect pentru toți participanții, indiferent de apartenența la un anumit grup sau minoritate etnică, sexuală, religioasă etc. Ofițerul și echipa de Equity sunt acele persoane care promovează o respectare a standardelor de echitate în cadrul unui eveniment și încearcă să se asigure că participanții nu sunt afectați negativ. O problemă de equity este o manifestare ce are loc în cadrul competiției, a unuia sau mai multor participanți, care poate, cu un grad mare de probabilitate, să afecteze negativ un alt participant (prin agresivitate foarte mare, direcționată spre acea/acele persoane), care nu respectă standarde de comunicare etică sau comportament (utilizarea unui limbaj și exprimarea unor idei nediscriminatorii), sau care este nepotrivit în contextul educațional al turneului. Asigurarea că participanții minori să nu fie puși în situații problematice este adesea și o problemă de equity.

Tudor Mușat

Am început să fac dezbateri în 2013 la liceul Sava din București, unde și acum sunt încă trainer, iar legăturile cu FNDA s-au cimentat încă de când am câștigat campionatul în 2015. La momentul actual tocmai am absolvit Cambridge University din Marea Britanie, în cadrul căreia am fost implicat substanțial în dezbateri atât în postura de competitor universitar, dar și ca Equity Officer și DCA al Cambridge IV și organizator al competiției de elevi Cambridge Schools. După experiențe adiționale ca Equity Officer la Argo Open 2018 sau European Round Robin 2019, sunt entuziasmat să fiu parte a echipei FNDA 2019.

Ana Stoica

M-am alăturat comunității de dezbateri în clasa a 10-a și asta este de departe cea mai frumoasă experiență din liceu. Am participat la cât de multe competiții am avut ocazia, atât ca debater cât și ca arbitru, observator sau voluntar. La fel de frumos este și să ofer înapoi tot ceea ce am primit la rândul meu, astfel că în prezent sunt trainer în Moisil Debate Club. Crearea unui mediu călduros și sigur este esențială în buna desfășurare a competiției și mă bucur mult să ajut în acest sens la FNDA 2019!

Miruna Alexe

Parcursul meu în dezbateri e mai complicat, deoarece am fost debater doar în clasa a 9-a urmând o pauză până în primul an de facultate. Din 2015 până în 2019 n-am mai avut decât câteva tangențe cu dezbaterile, anul acesta propunândumise vin ca arbitru la Hunedoara Open. După 4 ani, comunitatea m-a primit cu brațele deschise la fel prima dată, lucru care m-a făcut -mi doresc ajut cum pot și implic cât de mult pot în această asociație . În prezent sunt coordonatorul clubului Zenith al Colegiului Național Bănățean, cu ajutorul și sub îndrumarea celorlalți traineri ACDV. Bucuria mea și mai mare decât vin doar ca arbitru la FNDA-ul de anul acesta, a fost când am primit oportunitatea postului de Junior Equity Officer la această competiție.