Ce este echipa de Chief Adjudicators?

 

O competiție de dezbateri academice implică automat necesitatea unor teme de discuție, moțiuni, care să fie dezbătute de echipele participante.. Aceste teme sunt propuse, discutate și elaborate în forma lor finală de către echipa de CA (chief adjudicators). Aceștia se asigură că moțiunile sunt echilibrate și nepărtinitoare, dar și selectează, supraveghează și evaluează toți ceilalți aribtri din competiție. În mod tradițional, fiecare echipa de CA are și așa numiții Juniors, care în urma experienței căpătate, pot participa în calitate deplină la competiții viitoare. FNDA 2019 își asumă acest rol formativ în dezvoltarea viitorilor CA. Prin urmare, completului de 7 membri experimentați ai echipei de CA, se alătură 3 poziții de Junior CA!

Radu Țigănaș

Am început să fac dezbateri în 2006, în clubul Spiru Haret, sub îndrumarea Flaviei Negoescu. Mulți ani mai târziu, am devenit trainer și ulterior coordonator pentru clubul Central (creat prin fuziunea cluburilor Spiru Haret și George Coșbuc). Îmi place „adrenalina” pe care o simți atunci când ții un discurs și știi că destinul meciului este în mâinile (și gura?) ta. Întotdeauna am preferat să pierd un meci bun decât să câștig un meci slab, pentru că scopul meu personal era să dezbat cât mai bine. Cred în dezbateri, ca produs și unealtă educativă, și am văzut pe parcursul anilor ce impact au asupra celor pasionați. Înafara dezbaterilor, mă consider un pasionat de jocuri video și filme (șocant).

Șerban Pitic

Salut! Eu sunt Șerban și fac dezbateri de peste 15 ani. Știu că sună foarte mult pentru majoritatea dintre cei care citesc această descriere dar pentru mine momentul când m-am apucat de debate pare unul foarte familiar și recent. Eram timid și speriat de vorbitul în public, deși îmi doream foarte mult să fac asta.

Vlad Surdea

Vlad Surdea-Hernea e absolvent de științe politice și din toamnă va studia un Masterat în Politici Publice la Hertie School of Governance în Berlin. Activ în comunitatea de dezbateri din România de aproximativ 7 ani, Vlad a jucat, arbitrat și propus moțiuni la diverse competiții din țară de care își amintește cu drag. Despre FNDA își amintește cel mai bine că deși făcea parte din clubul Solaris, a jucat sub numele de Lenau A, Banat A, ARGO B și Super Pactul, niciodată Solaris. Cu un trecut sincretic, e entuziasmat să facă parte din echipa de CA a FNDA 2019.

Raluca Slobozeanu

Mă numesc Slobozeanu Raluca-Ileana, sunt profesor de limba si literatura română la Liceul Teoretic Zimnicea şi coordonator/trainer al clubului de dezbateri al liceului din octombrie 2014. Din acel moment am participat cu debaterii mei la numeroase competiţii şi de asemenea am arbitrat în cadrul acestora, reuşind să fac breakul începând cu FNDA 2016 la toate competiţiile. Organizez o tabără judeţeană de debate în parteneriat cu DJST Teleorman- „Dezbate! Argumentează! Afirmă-te!”, o competiţie internă a clubului nostru – „First Open ZDC”, precum şi un concurs judeţean de public speaking- „Si vocea ta conteaza!”.

Florentina Mihalcea

Mă aflu la a cincea ediție a FNDA, unde, până acum, am participat atât ca debater, cât și ca arbitru, fiind pentru prima dată în echipa de CA a acestei competiții. În trecut, an mai făcut parte din echipele de CA de la Cantemir Debate Extravaganza VI,  Funky Debates II și Muntenia Sparring Day. Sunt debater din clasa a IX-a, din anul 2013 și mi-am început ușor activitatea de trainer din anul 2016. În afara dezbaterilor, sunt studentă la Facultatea de Științe Politice, Studii de Securitate.

Ovidiu Damian

Din 2015 și până acum nu cred că am ratat vreun FNDA şi nici nu am de gând să o fac prea curând. Tocmai de aceea, mă bucur să mă pot implica și acum, la fel ca anul trecut, din postura omului care are privilegiul de a decide despre ce vor vorbi și face research aproximativ 6 luni din viața lor patru generații de debateri. Am mai fost CA şi Tab Master prin unele locuri precum SG sau Pache Open. În viața de dincolo de ‘debate-land’ mă joc cu câte un AI (până nu începe AI-ul să se joace cu umanitatea) și mai meșteresc niște chestii software şi hardware. Pe lângă, fac multe, multe proiecte (inclusiv despre debate wink wink) alături de o echipă de oameni foarte faini prin Transilvania. Also, sunt pasionat de fotbal (it’s coming home, I said it), citit orice îmi iese-n cale și jucat jocuri video care mă fac competitiv sau au o poveste care mă captivează.

Ioan Junior Ganea

Anul acesta se vor împlini 10 ani de când fac partea din mișcarea de dezbateri din România. Debate-ul a fost pasiunea care a persistat cel mai mult în timp și care simt că urmează să mai persiste o perioadă lungă de timp.

Călin Biberea

Călin speră că după acest Forum Național va ajunge să fie student în anul doi la Imperial College London (studiază ‘ceva cu calculatoare’ – nici el nu știe exact). Face dezbateri de 5 ani și după ce a realizat că a fost la toate Forumurile de când este în comunitate, a zis că ar fi păcat să nu participe și la acesta.

N-a vrut să scrie el cu mânuța lui răspunsul la întrebările de mai jos (ocupat, cu siguranță, nu leneș). Așă că a deschis un document, a dat drumul recunoașterii vocale, și a început.

Andra Riga

Am intrat în mișcarea de dezbateri în clasa a 10-a și în prezent sunt trainer pentru Moisil Debate Club. Sunt entuziasmată de tot ce înseamnă experiența FNDA 2019 pentru mine, fiind prima dată când fac parte dintr-o echipă de CA. Am trecut anul 2 la Facultatea de Inginerie Aerospațială, UPB, și sunt două motive pentru care am ales să rămân în continuare în dezbateri: 1. pentru a putea oferi debaterilor șansa să se dezvolte și 2. pentru comunitatea de oameni frumoși de care sunt înconjurată.

Ioana Măxineanu

Ioana este din Central și face dezbateri din clasa a 10-a, adică de aproape 4 ani. O să înceapă în curând al doilea an la University College London, unde studiază Politică și Sociologie și își continuă obiceiul de a petrece puțin prea mult timp implicându-se în dezbateri. FNDA 2019 va fi a doua oară pentru ea într-o echipă de CA și e fericită să poată contribui la o competiție atât de importantă pentru comunitate.